Říká vám něco pojem sušené ovoce? Nebo jste se s ním zatím ještě nesetkali? Sušené ovoce je známé celá staletí. Je to způsob, jak si uchovat vitamíny a pro tělo důležité cenné látky i v zimním období. Zejména v našich podmínkách je pochopitelné, že se dříve daleko více sušily křížaly – jablka, ale i další ovoce nebo rostliny, ze kterých se připravovaly nápoje nebo rovnou pokrmy.
Pokud bychom ale chtěli zachovat opravdu maximum výživných látek a vitamínů, pak musíme zvolit cestu sušení mrazem. Tato metoda se nazývá lyofilizace. Díky této metodě usušení si ovoce zachová skoro všechny vitamíny a také výživné látky.
Milujete jahody? I toto chutné, zdravé a jedinečné ovoce se dá sušit.
Sušené jahody jsou vynikající náhradou čerstvých plodů.
Jsou plné anthokyanů, což jsou silné antioxidanty. Ty najdeme v každém ovoci i zelenině. Zejména v nich najdeme vitamín C, provitamín A karoten. Zralé plody obsahují spoustu draslíku, hořčíku, vápníku, zinku a mnoho dalších vzácných prvků, které naše tělo potřebuje pro jeho správné fungování.
Právě sušené ovoce se v poslední době opět vrací na naše stoly, což je velice dobře. Rozhodně by nemělo chybět na stole při různých oslavách, jako pochoutka k zakousnutí a jako vitaminová bomba. Můžete s nimi doladit dorty a dezerty k dokonalosti. Přidávají se i do dalších jídel, kaší, vloček, dezertů, pudinků, ovocných směsí, hodí se pro různé příležitosti.
Mají velice nízký glykemický index, což je dobré pro diabetiky. Obsahují skoro až 90% vody.
Sušené jahody jsou v podstatě vysušené plody zbavené vody. Kdybychom chtěli mít čerstvé ovoce, tak se dají i právě tyto sušené plody zalít vodou. Ony nasáknou a máte ovoce jako čerstvé.
Mrazem sušené ovoce obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků. Jeho konzumaci bychom proto klidně mohli zařadit do běžného každodenního jídelníčku. Zdravé a chutné mlsání.