Proč farmáři využívají na přepravu ovoce plastové bedny, když se dříve používali bedny dřevěné? Kdy je výhodou použít bednu plastovou a kdy je například dobrá bedna kartonová. To vám hned řekneme. Nemusíte se bát. V potravinářství s používají přepravky plastové, dřevěné, ale už jen ojediněle a přepravky kartonové. Každá z uvedených přepravek má své výhody a nevýhody. Prvním bodem bude materiál, ze kterého jsou přepravky vyrobeny. Plastové jsou v tomto hlavním favoritem, co se týče hygienické stránky. Neboť jsou jednoduše omyvatelné a znovu použitelné. Nijak neutrpí, i když se v nich ovoce rozmačká. Když se tak stane, v dalších dvou přepravkách, dojde k nasátí tekutiny do materiálu, což není úplně vhodné.
Materiál tak může začít časem hnít a již není pro samotnou přepravu vhodný. Dřevěná bedýnka se taky dá umýt, ale rozhodně z ní ovoce již nedostanete. Dlouho pak schne a není to pro další práci vhodné. Kartonové a dřevěné přepravky tak rychle snížili svou životnost, na rozdíl od přepravky plastové. Ta si zachovala svůj původní vzhled i tvar. Kartonové přepravky jsou vyrobené někdy jen na jedno použití, což je ovšem plýtvání materiálu.
Papírové bedny se hodně používají na ovoce, které se přepravuje z jiných zemí například na to větší, jako jsou melouny ve velkých kartonových bednách nebo například banány se taky přepravují v kartonových bednách. Bedny dobře dýchají a jsou zcela uzavřené. Využívají se i například, když se musí ovoce uskladnit jednotlivě, aby se nedotýkalo jedno druhého. To ovoce, které je náchylné k natlučení a kažení. Například u broskví nebo nektarinek. Ve většině případů o tom rozhodují dodavatelé, které ovoce dodávají do obchodů, jaký zvolí přepravní materiál. Jestli ovoce bude poskládané po jednom nebo bude v plastové bedýnce po větším množství. Užití mají všechny tři přepravky, ale výhodou jsou rozhodně přepravky na ovoce plastové.