O živočišných a rostlinných tucích již toho bylo hodně psáno. Výsledky mnohých studií ukázaly jednoznačně, že rostlinné tuky jsou zdravější než ty živočišné. Tuky získávané z rostlin se vyskytují v plodech, semenech a jiných částech rostlin. Nakoupit si můžete margaríny a jiné roztíratelné tuky. Jestli si právě říkáte, že margarín je také roztíratelný tuk, rozdíl je ovšem v množství zastoupeného tuku. Koupíte-li si margarín, pak se jedná o směs obsahující minimálně 80% tuku. Pokud výrobek obsahuje méně tuku, jedná se o roztíratelný tuk a tudíž i méně kalorický výrobek.
V čem jsou rostlinné tuky prospěšnější?
Pokud si namažete na chleba rostlinný tuk místo másla, dostáváte do těla prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny mají navíc mnohé důležité antioxidanty, např. tokoferoly, jinak vitamín E, který chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. Pomáhá tak zpomalovat stárnutí a také je prevencí před nádorovým bujením. Dalším rozdílem zůstává i fakt, že rostlinné tuky na rozdíl od živočišných neobsahují cholesterol.
Vyjímka potvrzuje pravidlo
Samozřejmě ne všechny rostlinné tuky jsou ty dobré. Ze zdraví prospěšných rostliných tuků musíme vyřadit produkty tropického původu jako je kokosový a palmojádrový tuk. Ty obsahují vyšší procento nevhodných nasycených mastných kyselin, stejně jako živočišné tuky, a jejich přemíra je spojena s onemocněním srdce a cév.
Naopak z živočišných tuků je velmi dobré konzumovat rybí tuk, který jako jediný obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny.
Každý si doufám uvědomuje, že vše je třeba užívat s rozumnou mírou. Milujete-li máslo, nemusíte si jej začít odpírat, stačí když si budete hlídat množství, které za den spotřebujete. Doporučuje se přijímat tuky v poměru 1/3 nasycených a 2/3 nenasycených mastných kyselin. Z celkového doporučeného denního příjmu tuku je hodnota stanovena na 60-90 g, ovšem ta se liší v závislosti na věku, pohlaví, celkovém zdraví člověka atd.